Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpen Het is nu 18 apr 2014Antwoord op onderwerp  [ 28 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
 Voetbal fotograferen 
Auteur Bericht
Zoontje van de baas
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2010
Berichten: 1377
Woonplaats: Waalwijk
Techniek

Voetbal is een rap spelletje. Natuurlijk gaan ze bij een hoop andere sporten sneller, maar voetbal beweegt snel in alle richtingen. Draaien, sprinten, springen. Alle richtingen komen aan bod, dit in tegenstelling met bijvoorbeeld racen. Daar ligt alles in een redelijk voorspelbare richting. Om al deze snelle voetbalacties vast te kunnen leggen, zijn snelle lenzen eigenlijk wel een vereiste. En dit zijn vaak de lichtsterke lenzen. F/2.8 zeg maar (u voelt u portemonee al, lees nog even verder).

Voetbal is ook een sport waar je niet zo dichtbij kunt komen. De zijlijn is het dichtste bij. Er zijn dus in de regel ook lenzen nodig met een behoorlijk brandpunt. 200mm is dan het absolute minimum. Een groter brandpunt is wel gewenst, liefst 400 of 500mm. In combinatie met die lichtsterkte en lange millimeters kun je je bankboekje gaan plunderen als je voor de echt top of the range gaat.

Alternatieven zijn bijvoorbeeld de 70-200 liefst de F/2.8, de 300mm F/4.0, of de 200mm F/2.8.
Deze lenzen kosten natuurlijk wel wat, maar dat zie je ook wel terug in het beeld. Het kan een stapje erger; 300mm F/2.8, 400mm F/2.8, 500mm F/4.0. Maar dan praat je over bedragen waarvoor je heel lang je krantenwijkje moet lopen.

Op gebied van de camera kom je al vrij snel vooruit. Ook hier geld, net als bij 99% van de sport, dat de snelheid van je camera van belang is. Burst is nog niet eens het belangrijkste, maar wel autofocus. Een camera met een AF-sensor met F/2.8 sensoren erin scheelt bij gebruik van F/2.8 lenzen. Ook bij F/4.0 lenzen zijn ze nog iets rapper dan camera’s waarvan de scherpstelpunten op F/5.6 zijn afgeregeld. Aangezien de voetballer het grootste gedeelte van de tijd beweegt, selecteer je het middelste scherpstelpunt in combinatie met AI-servo. Je camera blijft dan continu scherpstellen en je hoeft de actie dus alleen maar in het midden van je zoeker te houden. (Ja, dat is al bijna alles)

Om de actie te bevriezen kies je een hoge sluitertijd. 1/500 is het minimum. 1/800 of 1/1000 is beter. Om dit te bereiken, en natuurlijk vast te houden, is standje Tv het programma waar we in werken. Het licht zal vaak dusdanig zijn, dat er automatisch al met een (bijna) geheel open diafragma gewerkt word. En dit houd de achtergrond dan lekker wazig. Is het dan nog te donker, dan is het raadzaam om de ISO op te schroeven (of als dit automatisch kan, dan de veiligheidsshift met ISO aan) Omdat de sluitertijden zo hoog liggen zijn lenzen met IS vaak overbodig. Het levert echter wel een rustiger zoekerbeeld op.

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/800 - f/3.2 - iso 1600 - EF 70-200 f/2.8 L IS USM

Nu duurt een voetbalwedstrijd best lang (2 x 45 minuten zonder extra tijd) en als je met grotere lenzen zit, kan dat best wel eens vermoeiend worden. Een monopod is dan al een hele uitkomst. Hoeft geen high-tech carbon ding te zijn, gewoon staal voldoet ook. Maar zorg dat hij stabiel is. Je hoeft dan je camera alleen nog maar in balans te houden in plaats van ook nog eens omhoog.

Composities
Ga zo dicht mogelijk aan het veld zitten. Niet bovenop de lijn natuurlijk. Als er een sliding wordt gemaakt, dan kan dat wel eens vervelend worden. Kruip ook niet te dicht bij de goal. Er zijn spelers die zo hard schieten dat je knock-out gaat als ze je op je hoofd raken. En de afdruk van een eye-cup van je camera staat niet zo fraai. Over de materiële schade nog maar gezwegen. Waar moet je dan wel gaan zitten? In de hoeken rondom de cornervlag is meestal wel een geschikt plekje. Als je aan de zijlijn gaat zitten, denk dan even aan de grensrechter of het warmlopen, dat wil je niet voor je gezicht hebben. Aan de achterlijn niet te dicht richting de goal, ivm de veiligheid. Over het algemeen kun je hier met een 200mm lens uit de voeten, mits je aan de zijde zit waar het meest wordt aangevallen.

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/800 - f/3.2 - iso 1600 - EF 70-200 f/2.8 L IS USM

Ga ook zitten. Dit geeft qua perspectief de mooiste verhoudingen. Probeer maar eens uit, je foto’s zijn echt mooier als je zit. En daarnaast zijn we liever lui dan moe. Koop dus een klein krukje of ga op je tas/koffer zitten, het maakt het werken makkelijker.

1 van de belangrijkste dingen bij foto’s van spelende voetballers is een bal. Het draait immers om dat ding. 20 spelers en 2 keepers zijn 2 x 45 minuten als een dolle stier gefixeerd op die bal. Belangrijk dus bij je actiefoto’s dat die bal erop staat. Niemand is geintereseerd in een foto van koppende voetballers als de bal al weg is. Houd de bal dus in de gaten.

Maar vergeet niet de andere dingen die binnen de lijnen gebeuren (en ook erbuiten). Voetbal is een emotioneel spelletje. Spelers vertonen vaak ook emotie in de zin van onbegrip, woede en bij doelpunten natuurlijk ook vreugde. Vergeet trouwens niet dat supporters soms nog begaander zijn bij het spel dan de spelers, dus vergeet de supporter ook niet om te fotograferen. Dit kan soms ook alles zeggen.

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/400 - f/3.2 - iso 2000 - EF 70-200 f/2.8 L IS USM

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/1250 - f/3.5 - iso 100 - EF 200 f/2.8 L USM

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/300 - f/6.3 - iso 2500 - EF 17-40 f/4.0 L USM
Zorg dat je spelers fatsoenlijk in beeld komen. Ruggen zijn niet interessant. Halve spelers ook niet. Het kan wel, maar doe het dan doordacht. Zorg dat het functie heeft. Een close-up hoeft niet de gehele voetballer te bevatten. Twee voorbeelden:

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/800 - f/4.0 - iso 400 - EF 200 f/2.8 L USM
Probeer spelers niet op de rug te fotograferen. Fotografeer ze in het gezicht dat ze herkenbaar zijn.

Afbeelding
Canon 1D mkIII - 1/640 - f/3.2 - iso 2000 - EF 200 f/2.8 L USM
En als je ze in het gezicht fotografeert, zorg dan ook dat ze er compleet opstaan.

Daarnaast is er vaak ook een hoop te beleven rondom de wedstrijd. Draai je dus af en toe ook eens om en kijk wat er in het publiek gebeurd. Zeker als de actie te ver weg is voor je. Niet alle goede foto’s zijn foto’s met spelers en een bal in beeld. Het draait daar natuurlijk wel om, maar ook toeschouwers zijn belangrijk. Of die speler die zijn feestje viert na het winnende doelpunt te hebben gemaakt.

Wat wel en niet te doen
Wat moet je doen
- Maak veel foto’s.
- Als je vaak bij dezelfde clubs komt, neem soms eens wat afdrukjes mee. Maak je echt vrienden mee en kan je helpen bij latere wedstrijden.
- Gedraag je als gast, je wilt immers nog een keer terugkomen.
- Be inspired, maar dat geld voor alle fotografie. Kijk naar andere beelden. Vind niet zelf opnieuw het wiel uit. Alles is al gedaan, maar laat je inspireren door anderen.

Wat moet je niet doen
- Flitsen, dit is hinderlijk voor de spelers en in het betaald voetbal kunnen ze je ervoor wegsturen.
- Contact zoeken met supporters die niet zo supporter zijn. Met andere woorden, de herrieschoppers. JIJ bent alleen, ZIJ met veel meer. Er zijn clubs waar het een sport is om met muntjes de schermen van laptops van proffotografen stuk te gooien. Ook ik heb al verschillende keren plastic bekers in mijn richting gegooid gekregen. En wel allemaal gevuld. Als je na dat soort incidenten contact gaat zoeken door je om te draaien, dan maak je het alleen maar erger. En we kunnen ons allemaal wel voorstellen hoe bepaalde supporters kunnen reageren.

_________________
Ruimte voor tekst, da's dus deze!


08 maart 2011
Profiel WWW
Beginnend forummer

Geregistreerd: 03 apr 2012
Berichten: 4
Is het misschien niet makkelijker om in Av te schieten zodat sluitertijd altijd geregeld wordt?
Ik zelf ben zeer beginnend met voetbalfotografie en ben dus nog opzoek naar de juiste instellingen.
Denk aan lichtmeting methode, meervlaks, deel of centrum gericht, moet ik 1 focus point gebruiken of alle 9 (heb namelijk de Canon 400D)
Het blijft lastig om goede foto's te krijgen vind ik zelfs als ik in Av schiet en een sluitertijd van 4000 hebt.
Ik hoop hier goede tips te krijgen waarmee ik aan de slag kan. Zie hier veel mooie foto's waardoor ik twijfel of het hier wel amateurs zijn of profs :geek:
Ik werk met een Canon 400D en een 55 - 250 E-FS lens. Ik weet het is niet de beste maar de opvolger ligt in het verschiet.

gr, Andre


03 apr 2012
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 maart 2011
Berichten: 828
Woonplaats: Stadskanaal
Als je in de Av modus schiet en de zon verdwijnt, zal je sluitertijd onder de 1/500 zakken en dan krijg je bewogen spelers. Bij avond wedstrijden en constant licht, zou het wel kunnen, maar mijn voorkeur zal er niet naar uit gaan. Dan kun je nog beter in de Tv mode schieten. Sluitertijd vast zetten en of je nu op f/2.8 of f/4 schiet... Mocht je dan in Av schieten, ga je van 1/640 naar 1/320. Te laag dus.. Test maar es uit ;)

De Av modus en een sluitertijd van 1/4000 geeft geen garantie voor goede foto's :D :D
Veel oefenen en plaatsen zodat je opbouwende kritiek kan krijgen.

_________________
Wordt bokser, meer kans op slagen!
Ploaties kiek'n


03 apr 2012
Profiel WWW
Zoontje van de baas
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2010
Berichten: 1377
Woonplaats: Waalwijk
Lichtmeetmodus is afhankelijk van je omgeving. Een stadion met donkere tribunes is anders dan een trapveldje in de polder.
Ik zou overigens wel gaan voor 1 scherpstelpunt. De camera gaat uit van contrastverschil en als je van alle punten uitgaat kan dat contrast wel eens ergens liggen waar jij net niet op mikt

Andre63 schreef:
Ik werk met een Canon 400D en een 55 - 250 E-FS lens. Ik weet het is niet de beste maar de opvolger ligt in het verschiet.

Toch denk ik dat je met die spullen en voldoende kennis een fatsoenlijke foto kan maken. Het gaat om inzicht van het spelletje, ervaring en weten wat je spullen kunnen.

_________________
Ruimte voor tekst, da's dus deze!


03 apr 2012
Profiel WWW
Beginnend forummer

Geregistreerd: 03 apr 2012
Berichten: 4
Oke dan zal ik dat nog eens proberen met 1 focuspunt. Hoop dan dat hij er niet al teveel naast zal zitten.
Ik ga er dan ook vanuit dat het middelste focuspunt het beste is.
Het is overigens pupillenvoetbal dus het is vaak gewwon een open grasveld, en mogelijk komt een stadion ook nog wel eens.
Bedankt voor je reactie


04 apr 2012
Profiel
Beginnend forummer

Geregistreerd: 03 apr 2012
Berichten: 4
Emiel schreef:
Als je in de Av modus schiet en de zon verdwijnt, zal je sluitertijd onder de 1/500 zakken en dan krijg je bewogen spelers. Bij avond wedstrijden en constant licht, zou het wel kunnen, maar mijn voorkeur zal er niet naar uit gaan. Dan kun je nog beter in de Tv mode schieten. Sluitertijd vast zetten en of je nu op f/2.8 of f/4 schiet... Mocht je dan in Av schieten, ga je van 1/640 naar 1/320. Te laag dus.. Test maar es uit ;)

De Av modus en een sluitertijd van 1/4000 geeft geen garantie voor goede foto's :D :D
Veel oefenen en plaatsen zodat je opbouwende kritiek kan krijgen.


Oke we zullen het eens gaan testen, maar is het niet zo als je je sluitertijd vast zet op bijvoorbeeld 1250 en de zon verdwijnt dat de foto's dan ook donkerder worden. Het is toch en, en . Ik bedoel sluitertijd werkt toch samen met diafragma als 1 van beide niet goed is dan wordt het toch te donker of te licht. Ik vraag ne trouwens wel af of zo snelle sluitertijd wel nodig is. Vaak lees ik dat je vanaf 800 tot 1250 het beste af bent.
Ik zal eens kijken of ik hier wat kan plaatsen en zie dan graag (opbouwende) kritiek te gemoet.

gr, Andre


04 apr 2012
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 maart 2011
Berichten: 828
Woonplaats: Stadskanaal
Als je een sluitertijd van 1/1250ste insteld op Tv terwijl je diafragma gaat knipperen, gaat je camera (als je iso vast staat) onderbelichten. Hierdoor krijg je inderdaad donkere foto's.
Je moet altijd van te voren een inschatting maken qua instellingen. Ik kan in een slecht verlicht stadion wel op 1/1000 willen fotograferen bij f/4 en iso 1600, maar als het zo donker is dat ik op 1/500 bij f/2.8 en iso 3200 uitkom..... Ja, dan krijg je met de andere instellingen wel een heel donker beeld.
Dus maak altijd een inschatting van het beschikbare licht. Kijk, als je je sluitertijd op bijv 1/1250 zet (bij de Tv instelling) wat dan je diafragma wordt. Knippert die, dan zal je je sluitertijd moeten laten zakken of je iso waarde omhoog zetten.

_________________
Wordt bokser, meer kans op slagen!
Ploaties kiek'n


04 apr 2012
Profiel WWW
Beginnend forummer

Geregistreerd: 03 apr 2012
Berichten: 4
Emiel schreef:
Als je een sluitertijd van 1/1250ste insteld op Tv terwijl je diafragma gaat knipperen, gaat je camera (als je iso vast staat) onderbelichten. Hierdoor krijg je inderdaad donkere foto's.
Je moet altijd van te voren een inschatting maken qua instellingen. Ik kan in een slecht verlicht stadion wel op 1/1000 willen fotograferen bij f/4 en iso 1600, maar als het zo donker is dat ik op 1/500 bij f/2.8 en iso 3200 uitkom..... Ja, dan krijg je met de andere instellingen wel een heel donker beeld.
Dus maak altijd een inschatting van het beschikbare licht. Kijk, als je je sluitertijd op bijv 1/1250 zet (bij de Tv instelling) wat dan je diafragma wordt. Knippert die, dan zal je je sluitertijd moeten laten zakken of je iso waarde omhoog zetten.


Ja dat is duidelijk, ik hoor overigens vaak dat je toestel automatisch een ISO kan aanpassen. Volgens mij zit dat niet op de 400D.
Heb de handmatige instellingen en de vaste in het automatische menu. Maar die zijn vrijwel altijd ISO400
Maar bedankt voor de uitleg Emiel.

gr, Andre


04 apr 2012
Profiel
Stamgast

Geregistreerd: 26 aug 2011
Berichten: 295
Woonplaats: Alkmaar
Bij een 400D kan auto iso niet, als je ooit upgrade en een nieuwe camera koopt vrijwel zeker wel.

_________________
Voetbalfotograaf.nl


04 apr 2012
Profiel WWW
Terugkerende bezoeker

Geregistreerd: 11 jun 2012
Berichten: 101
is tv stand met iso op auto 1/1000 en f2.8 goed genoeg?


14 jul 2012
Profiel WWW
Terugkerende bezoeker

Geregistreerd: 27 maart 2011
Berichten: 235
Heren, hebben we wel eens gehoord van auto iso?

Op mijn D3s en D700 werkt het voortreffelijk!!

Vooraf max. iso en min. sluitertijd inschakelen en schieten maar.

Weet niet of Canon deze functie ook heeft.

Volgens mij zijn er meerdere fotografen (ook op dit forum) die hier gebruik van maken.

Was afgelopen keer op de Photokina en David Black (zeer gewaardeerd Nikon (sport)fotograaf) was er helemaal lyrisch over!!

Probeer het eens........


14 jul 2012
Profiel
Die-hard forummer

Geregistreerd: 08 maart 2011
Berichten: 1338
Roep ik ook al tijden ;)
Bij wisselend licht kun je met Nikon auto iso perfect gebruiken. Sluitertijd kun je vastzetten in Manueel, maar ook bij diafragmavoorkeuze kun je een ondergrens instellen. Zo ben je niet gelimiteerd door een vooraf ingestelde belichting.


14 jul 2012
Profiel
Doorgewinterde forummer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 maart 2011
Berichten: 605
Woonplaats: Baarn
Canon heeft ook Automatische ISO.
Ik weet eerlijk gezegd niet of dit voor elke Canon camera geld.
Bij de veel gebruikte sportcamera 7D werkt dat voortreffelijk.

_________________
"Je moet schieten anders kun je niet scoren." Johan Cruijff
www.casparhuurdeman.nl


14 jul 2012
Profiel WWW
Stamgast
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 aug 2011
Berichten: 381
Woonplaats: Arnhem
Op de 7D gebruik ik het ook veel. Diafragma en sluitertijd instellen en gaan. Geen omkijken meer naar! Alleen vervalt dan wel de belichtingscompensatie. Dat is soms wel lastig.

Bij de 1D mark III kan dit niet. Wel met een paar work-arounds door in TV te schieten met ISO safety shift aan, maar het is redelijk behelpen en niet met een echte auto-ISO te vergelijken.


14 jul 2012
Profiel WWW
Terugkerende bezoeker

Geregistreerd: 11 jun 2012
Berichten: 101
Mijn 600D heeft ook auto iso.


14 jul 2012
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 28 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.
phpBB.nl Vertaling